En korkulan hastalıklardan bir tanesi son dönemlerde kanser. Dünya Sağlık Örgütü küçük belirtiler ile ortaya çıkan sonrasında hızla vücuda yayılan kanseri ilk gün anlamanızı sağlayacak belirtileri açıkladı. Tüm hastalıklar öncelikle küçük belirtilerle baş gösteriyor.
İçindekiler Tablosu
Kanser Nedir? Kanserin İlk Belirtileri
Kanser, vücutta bulunan anormal hücrelerin neden olduğu bir grup hastalıktır. Vücut, belirli miktarda hücre ölümüne sahip doku ve organlardan oluşur. Zaman geçtikçe vücut yeni hücreler üretir ancak eskilerinin yerine geçecek hücreler yoktur.
Zamanla vücut yeni hücreler üretir, ancak bu hücreler tüm eski hücrelerin yerini alamayabilir. Kanserin ortaya çıkmasının nedeni budur.
Hücre ölümüne, vücuda ait olmayan anormal şekilde büyüyen hücreler neden olur. Kanser vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve herhangi bir organı etkileyebilir. Akciğer, deri, böbrek veya vücudunuzun başka herhangi bir bölgesi gibi başka yerlerde bile ortaya çıkabilir.
Kanser aynı zamanda “sessiz katil” olarak da bilinir. Kanser bir bölgeden diğerine yayıldığı için, vücudun birçok yerine yayılıncaya kadar her zaman bulunmaz. Hayati organları veya tüm vücudu etkilemediği sürece kanser genellikle bulunmaz.
Sağlık semptomlarında değişiklik yaşayan ve erken dönemde kanser yaşamış birçok kişi kanser teşhisi konacak kişilerdir. Birkaç kanser türü vardır, ancak en yaygın olanları akciğer kanseri, lenf bezleri kanseri, kemik kanseri, beyin kanseri ve kemikle ilişkili kanserlerdir.
Kanser genellikle bir muayene sırasında kanser hücrelerine bakılarak teşhis edilir. Bunlardan bazıları tümör biyopsisi ve akciğer biyopsisidir. Tümör biyopsileri temelde tümör lezyonundan kanser hücrelerinin elde edildiği doku testleridir.
Ayrıca akciğer kanseri veya kemik kanserini de içerebilirler. Akciğer biyopsisi, akciğer kanserinin erken evrelerini tespit etmeye yardımcı olabilir.
Kanseri değerlendirmenin başka bir yöntemi göğüs röntgeni olarak adlandırılır. Bu testte doktor, bir kişinin akciğerinin veya göğsünün üst kısmının röntgen cihazı ile fotoğrafını çekebilir.
Bu, kanserli bir kişinin muayenesi sırasında yapılacaktır. kemiklerin akciğer kanseri ve kemiklerle ilgili kanser. Kanser hücrelerinin akciğerin içinde mi yoksa dışında mı büyüdüğünü belirlemeye yardımcı olacaktır.
Doktorların kanseri teşhis etmeden önce, eliminasyon sürecinde kanser hücrelerini aramaları gerekecektir. Bu işlem sırasında doktor, kemoterapi adı verilen bir işlemle kanser hücrelerini alır.
Radyasyon tedavisi kanseri tedavi etmek için kullanılır. Kemik kanseri ve kemiğe bağlı kanserde de kullanılır. Bu tedavide kullanılan diğer bir işleme kemoradyoterapi denir. Bu süreç, kemoterapi ve radyoizotopların kullanımını içerir.
Radyasyon tedavisi, radyasyon kullanımı yoluyla kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır. Radyasyon tedavisi genellikle bir hastanede veya klinikte yapılır. Kemoterapi, kemiğe bağlı kanser, böbrek kanseri olan kişilerde kullanılır.
Kemoterapi, kanser hücrelerinin yayılmasını önlemenin bir yolu olarak kullanılır. Kemoterapi tedavisi ayrıca hücrelerin vücutta yayılmasını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.

Kemoterapi kemik, akciğer, karaciğer, prostat, mide, meme, yumurtalıklar, kemikler, akciğerler, böbrekler ve pankreas kanserinde kullanılır. Kemik kanseri ve kemiğe bağlı kanserler de osteoporoz olarak bilinir. Kemoterapi, vücudun kemiklerinin dışına yayılan kanseri tedavi etmek için kullanılır. Kemoterapi, kemik kanserini tedavi etmek ve vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan kemik kanserlerini tedavi etmek için kullanılır.
Kemoterapinin mide bulantısı, kusma, bulantı ve kusma, baş ağrısı, kusma, ishal, kabızlık, kilo kaybı, cilt değişiklikleri ve saç dökülmesi gibi çeşitli yan etkileri vardır. Diğer yan etkiler arasında yorgunluk, abdominal rahatsızlık, yorgunluk, kilo alımı ve yorgunluk bulunur.
Kemoterapi tedavisinin de bazı riskleri ve yan etkileri vardır. Kemoterapi mutlaka bir doktor ile yapılmalıdır. Kemoterapi de kendi risklerini taşır ve bazen yan etkiler vücutta enfeksiyonlara ve hatta kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olur.
Peki son dönemlerde en korkulan hastalıklardan bir tanesi olan kanserin ilk belirtisi nasıl ortaya çıkıyor? Ateş, ağrı, boğaz ağrısı gibi belirtiler çoğu zaman grip ile karıştırılabiliyor. Hastalar tarafından birçok ciddi hastalık başlangıçta önemsenmediği için ihmaller söz konusu olabiliyor.
Birçok hastalık gibi kanserde başlangıçta küçük belirtiler vererek vücuda yayılıyor. Peki kanser başta olmak üzere ciddi hastalıkların ilk belirtileri nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü kanseri ilk gün anlamanızı sağlayacak belirtileri açıkladı. Bu belirtiler başladığı andan itibaren hemen doktorunuza gidin ve önlem alın.

Kanserin İlk Belirtileri Nelerdir?
Kanser çok geç olmadan fark edilemeyen ve en gizli kapalı büyüyen ciddi bir hastalıktır. Her küçük değişiklikte farklı anlamlar yüklememek gerek ancak bazı değişimler var ki bunlara karşı dikkatli olmanız gerekiyor.
Kanserin ilk belirtileri şunlardır:
- Eğer önceden nefes darlığı veya hırıltınız yokken birden ortaya çıktı ve artık canınızı sıkıyorsa
- Bir türlü geçmeyen göğüs ağrınız ve öksürüğünüz varsa
- Sürekli ateşleniyor ve hastalanıyorsanız
- Yutkunmakta zorlanıyorsanız
- Lenf bezlerinizden birinde şişlik oluştuysa
- Vücudunuzda kanamalar hızlı bir şekilde durmuyor ve vücudunuz daha kolay morarıyorsa
- Karın ve kasık ağrılarınız düzenli hale geldiyse
- Hızlı kilo kaybediyor veya hızlı kilo alıyorsanız
- Beslenmenize dikkat etmenize rağmen mideniz devamlı rahatsızsa
- Meme uçlarınızda iltihaplanma varsa
- Adet dönemi normalde ağrılı ve uzun geçmeye başladıysa
- Tırnaklarınızda şekil bozuklukları meydana geliyorsa
- Kilo almamanıza rağmen yüzünüz daha şiş gözüküyorsa
- Yaralarınız iyileşmiyorsa
- Kendinizi sürekli tok hissediyor ve iştahınız birden kesildiyse
Bu belirtilerden bir veya birkaçını fark ettiyseniz mutlaka doktorunuzdan randevu almalısınız. Doktorunuzun yardımıyla bu belirtilerden herhangi biri var ise kolayca tedavi edilecektir. Unutmayın hastalıkta en önemli adım erken teşhistir.
Kanser Nasıl Tedavi Edilir?
Muhtemelen kanseri nasıl tedavi edeceğinizi duymuşsunuzdur, ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Bu makale kanser konusunda ne yapmanız gerektiğini öğrenmenize ve gelecekte tekrar etmesini engellemenize yardımcı olacaktır.
Kanser, vücudumuzdaki hücreleri etkileyen bir hastalıktır. Hücreler temelde vücudumuzu sağlıklı ve işlevsel tutmaktan sorumludur. Kanser geliştiğinde çok ciddi olabilir çünkü ilgili hücreleri ve organları yok edebilir. Bazı kanserler, uygun şekilde tedavi edilmezse ölüme bile yol açabilir.
Bugün kanser için birçok farklı tedavi var. Bunlardan bazıları ameliyat, radyasyon, kemoterapi, hormon tedavisi, hormon tedavisi ve kanseri ortadan kaldırmak için ameliyatı içerir.
Bu yöntemlerden bazıları bazı kişilerde işe yararken, bazılarının yan etkileri vardır veya kanser tedaviden sonra geri gelir. Seçeceğiniz yönteme, kanserinizin şiddetine ve ailenizde kanser geçmişi olup olmadığına göre doktorunuz tarafından karar verilmelidir. Daha sonra sizin için en iyi hareket tarzının ne olduğuna karar verecekler.
Çoğu doktor önce kanser belirtilerinize bakacak ve ne tür bir kanseriniz olduğuna karar verecektir. Doktorunuz en ciddi kanser türüne sahip olduğunuzu düşünürse, bunu görüşmek için sizinle bir randevu alacaktır.
Sizinle konuştuklarında, size bir sınav verecekler ve neye ihtiyacınız olduğunu düşündüklerine göre testler isteyecekler. Yapmak istedikleri son şey, size yanlış davranarak ve sizi kanserin nüksetmesine bırakarak sağlığınızı riske atmaktır.
Ayrıca farklı kanser türlerine sahip olup olmadığınızı görmek için bir dizi testten geçebilirsiniz. Bu testler, doktorunuzun sahip olduğunuz kanserin türünü belirlemesine yardımcı olacak ve ayrıca başka ciddi hastalıklarınız olmadığından emin olacaktır.
Doktorunuz, farklı tedavi türlerine nasıl yanıt verdiğinizi görmek için kan testleri, taramalar ve röntgenler gibi testler isteyecektir. Bu testler onlara ameliyat veya radyasyon tedavisine ihtiyacınız olup olmadığını söyleyebilir.
Doktorunuz kanserin nasıl büyüdüğünü anladığında, sizin için en iyi tedavi yönteminin türünü size söyleyecektir. Belirtilerinize ve kanserin türüne bağlı olarak ameliyat, radyasyon tedavisi, kemoterapi, hormon tedavisi veya başka bir tedavi biçimine ihtiyacınız olabilir.
Kemik iliği nakli yaptırmanız gerekebilir veya antikanser ilacınızı reçete edildiği şekilde almanız talimatı verilebilir.
Tedaviden sonra vücudunuzun elinden geldiğince uyuşturucuyla savaşması sağlanır. Günlük rutininize geri dönebilmeniz için vücudunuzun tedavilerden hızla iyileşmesi ve iyileşmesi önemlidir. Vücudunuzu güçlü ve sağlıklı tutmak için bol su içmek, bol miktarda vitamin ve besin almak, düzenli egzersiz yapmak ve stresten kaçınmak önemlidir.
Kanser ürkütücü bir hastalıktır ve sağlıklı kalmak ve onunla savaşmak için elinizden gelen her şeyi öğrenmeniz gerekir. Kanseri yenmek çok zordur, ancak doğru bakımla başarabilirsiniz.
Kanserli insanlar genellikle depresyonla mücadele ederler. Çoğu durumda, kansere yakalanmış insanlar, sürekli ağrı nedeniyle hayattan eskisi kadar zevk alma yeteneğini kaybeder.
Ancak kanser veya nüksetme olasılığıyla karşı karşıya kalırsanız, depresyonun hayatınızı kontrol etmesine izin vermeyin. Depresyonla başa çıkmanıza ve tekrar güçlenmenize yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var.
Hastalığınızla baş etmeyi öğrenmenize yardımcı olacak iyi bir destek grubuna katılmaya çalışın. Eskiden güvendiğiniz insanlarla konuşmaktan korksanız bile, sizi tanıyan ve savaştığınız savaşın önemini bilen başkalarıyla konuşabilirsiniz.
Kanseri tedavi etmek ve iyileşmek kolay değildir ve bugün mevcut olan tedavi seçenekleriyle herkes hayatta kalamaz. Bununla birlikte, biraz zaman ayırır ve önceden plan yaparsanız, kanseriniz uzak bir anı olabilir. Kanserin ilk belirtileri;
Kemoterapi nedir?
Kemoterapi basitçe, yapılandırılmış bir kemoterapi rejiminin parçası olarak bir veya daha fazla spesifik antikanser ilacı kullanan bir kanser tedavisi şeklidir.
Kemoterapi, kanser tedavisi için bağımsız bir tedavi olarak verilebilir veya diğer tedavilerle kombinasyon halinde de kullanılabilir. Çoğu durumda, vücuttaki küçük tümörleri tedavi etmek için verilir; ancak çok büyük tümörler için kullanıldığı zamanlar vardır.
Bazı lösemi türlerine yardımcı olduğu bilinmektedir. Kemoterapi mezotelyoma tedavisinde de başarıyla kullanılmaktadır. Çeşitli kanser türleriyle savaşmak için pek çok kemoterapi türü vardır.
Kemoterapinin temel amacı vücuttaki tüm kanser hücrelerini öldürmektir. Kemoterapinin yan etkileri, kullanılan kemoterapinin türüne ve nasıl verildiğine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Ancak kemoterapinin yan etkilerinin çoğu antitoksik ilaçlarla tedavi edilebilir.
Kemoterapinin yaygın bir yan etkisi anemidir. Bunun nedeni, hastanın kemoterapi alırken genellikle açlık diyeti yapmasıdır. Bazı insanlar bu tür kemoterapi alırken sersemlemiş ve baş dönmesi hissedebilir, ancak bu herkesin başına gelmeyebilir.
Tedavi durdurulursa, kemoterapinin karaciğer üzerinde uzun vadeli bir etkisi yoksa kişi karaciğer hasarına veya muhtemelen ölüme maruz kalabilir.
Kemoterapi de bazı yan etkilere neden olabilir. Yaygın yan etkiler arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, saç dökülmesi, ishal, yorgunluk, baş dönmesi ve kilo kaybı yer alır. Kanser terapilerinin bir parçası olarak kemoterapi alan birçok kişi depresyon yaşadığını, bitkin düştüğünü ve eskiden keyif aldıkları şeylere ilgilerini kaybettiklerini bildiriyor.
Bu yan etkiler yaygın ve bazen ciddi olduğundan, tıbbi yanlış uygulamalardan suçlu bulunan doktorlar için genellikle yasal yansımalar vardır. Kemoterapi yalnızca lisanslı bir hekimin talimatıyla uygulanmalıdır. Depresyon veya alkolizm öyküsü olan birine asla kemoterapi verilmemelidir.
Kemoterapi, günümüzde en yaygın kanser tedavi biçimlerinden biridir. Ayrıca, çoğu kanser türüne sahip çoğu insan için güvenli olduğu için mevcut en güvenli kanser tedavilerinden biridir.
Kemoterapiye alerjisi olmadıklarını ancak yine de kanserden yaşadıkları semptomları kontrol etmek için bir tür ilaca ihtiyaç duyduklarını bildiren bazı insanlar var.
Bir hasta kemoterapiyi denemeye karar verirse, kanser semptomlarını hafifletmek ve tam bir iyileşme için en iyi şansı vermek için en iyi eylem yolunu belirlemek için birlikte çalışacak deneyimli bir onkolog veya tıbbi onkolog bulması önemlidir.
Kemoterapi kanser hücrelerini öldürür, büyümelerini durdurur ve üreme sürecini durdurur. Kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurur. Bu, kanser hücrelerinin mutasyona uğramayacağı veya vücudun diğer bölgelerine yayılmayacağı anlamına gelir. Kemoterapi aynı zamanda vücudu kansere karşı bağışık hale getirir, böylece tekrar büyüyemez.
Kanser hücrelerini öldürerek kanseri tedavi etmek için çok zaman ve para harcanır. Kemoterapi tam da bunu yapabilir. Kemoterapi tamamlandıktan sonra hasta sonsuza dek kanserden kurtulacaktır. Bazı insanlar uzun süre kemoterapi ilacı alırken, diğerlerinin vücuttan tüm kanser hücrelerini tamamen çıkarmak için ameliyat olması gerekecektir.
Kemoterapi bir tedavi değildir; kimseyi kansere karşı bağışık yapmaz, ancak yeni kanser hücrelerinin büyümesini engellemek için kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir.
Kemoterapi, birçok kanser hastası için çok etkili bir tedavi olmuştur. Siz veya sevdiğiniz biri kanser tedavisi görüyorsanız, doktorunuza veya onkoloğunuza kemoterapinin ne olduğunu ve ondan ne beklemeniz gerektiğini sorun.
Radyoterapi nedir?
Tıbbi terim “radyasyon terapisi”, genellikle vücuttaki kötü huylu hücreleri öldürmek veya kontrol etmek için harici terapi olarak iyonlaştırıcı radyasyonla yapılan bir tedavidir ve genellikle yüksek güçlü bir doğrusal hızlandırıcı aracılığıyla verilir.
Radyoterapi tedavisi nasıl yapılır? Doktorlar radyasyon tedavisi tedavisi gerçekleştirirken, içsel özellikleriyle kanser hücrelerini öldürmek veya yok etmek için yüksek enerjili lazer ışığı (X-ışınları) kullanırlar.
Kanseri tedavi etmek için kullanılan en yaygın radyasyon şekli X ışınlarıdır.Radyasyon tedavisinin amacı, geleneksel veya cerrahi yöntemlerin başarılı olmadığı vücut bölgelerinden kötü huylu tümörleri veya kanser hücrelerini çıkarmaktır. Radyasyon tedavisi ayrıca geleneksel tedavilere dirençli habis olmayan tümörleri tedavi etmek için de kullanılır.
Radyasyon ayrıca vücuda hava yoluyla da verilebilir. Bu durumda radyasyon, yüksek güçlü makinelerden yayılır. Bu tedavide yüksek yoğunluklu nabız sekansları ve yüksek enerjili X ışınları kullanılır. Bu tip radyasyon, geçmişte kaza geçirmiş hastaları tedavi etmek için öncelikle acil serviste kullanılır.
Radyasyon, yediğimiz yiyecekler yoluyla da vücuda ulaşabilir. Buna genellikle transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu veya TENS denir ve kanser ve diğer hastalıkları ameliyat kullanmadan tedavi etmenin en etkili yollarından biridir. Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), kanser bölgesine belirli elektrik akımları göndermek için insan sinir sisteminin gücünü kullanır.
Radyasyon tedavileri iki temel kategoriye ayrılır: harici ve dahili. Vücuttaki kanser hücrelerini öldürmek veya kontrol etmek için harici radyasyon kullanılır; İç radyasyon, vücuttaki kanser dışı hücreleri tedavi etmek için kullanılır. Harici radyasyon tedavisi (EXRT) şunları içerir:
Dahili radyasyon, kemik iliği, akciğerler veya beyinde anormal şekilde büyüyen tümörleri veya kanserli olmayan hücreleri tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Tümörlerin tedavisinde, bu alanlara yüksek dozda radyasyon enjekte edilerek büyümeyi yok etmek veya durdurmak için radyasyon kullanılır.
Radyasyon tedavileri oldukça deneyseldir; Tıp uzmanları her zaman radyasyon tedavisi prosedürlerinin güvenliğini sorgular ve birçok kişi aşırı doğası nedeniyle bunları yapmayı reddeder. Bu nedenle, emin olmadığınız bir durum için herhangi bir radyasyon tedavisi görmediğinizden emin olmak için kalifiye bir profesyonelden tıbbi görüş almanız son derece önemlidir.
Birçok sigorta şirketi radyasyon tedavilerinin masraflarını karşılamamaktadır, bu nedenle sigorta şirketinizin kapsamayacağı durumlar için alternatif tedaviler aramak çok önemlidir. Bu nedenle, sigorta şirketinizin radyasyon tedavinizi kapsamasını sağlamaya çalışırken gitmenin en iyi yolu reçete almaktır.
Radyasyon tedavisi maliyetleri, kullanılan radyasyonun türüne, hastayı tedavi etmek için kaç seansa ihtiyaç duyulduğuna ve vücudun hangi kısmına radyasyon verildiğine bağlı olarak değişir. Örneğin, bir röntgende kanser hücrelerini öldürmek için gereken radyasyon miktarı fazladır.
Bununla birlikte, bu tür bir tedavide, büyümeyi öldürmek veya durdurmak için radyasyon miktarının yalnızca küçük bir kısmının tümör tarafından emilmesi gerekir. Hastanın küçük bir tümörü varsa, bu büyümeyi durdurmak için daha az radyasyona ihtiyaç olduğu anlamına gelir.
Bu nedenle, hastanın durumu için neyin gerekli olduğuna bağlı olarak durumunuz için radyasyon tedavisi yöntemini seçmelisiniz. Örneğin, hastanın küçük bir tümörü varsa büyümeyi öldürmek veya durdurmak için gereken radyasyon miktarı az olacaktır.
Doktorunuzun durumunuz için önerebileceği çeşitli radyasyon tedavileri vardır. Bunlar şunları içerir:
Durumunuz için hangi tip radyasyon tedavisinin en iyi olacağından emin değilseniz, doktorunuza sizin için en iyi radyasyon tedavisi kombinasyonunu sorabilirsiniz. Doktorunuz, durumunuz için doğru radyasyon türü konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
Doktorunuza radyasyon tedavisinin ne olduğunu sormanız önemlidir çünkü doktorunuz, herhangi bir durum için radyasyon tedavisi alırsanız hangi yan etkilerin ortaya çıkacağı gibi diğer önemli sorularda size yardımcı olabilir.